• Grupa PINO
  • Prv.pl
  • Patrz.pl
  • Jpg.pl
  • Blogi.pl
  • Slajdzik.pl
  • Tujest.pl
  • Moblo.pl
  • Jak.pl
  • Logowanie
  • Rejestracja

kozie smaki i nie tylko :)

Mamy kozy....i co dalej?

Strony

  • Strona główna
  • Elkomiksy
  • kozy
  • kuchnia
  • Pomysły, realizacje, inspiracje i....
  • sery
  • yyy....czyli o wszystkim i o niczym...
  • Księga gości

Kategorie postów

  • stado, czyli kto i co (4)

sery

Sery...Jakie robimy...

Chcę Wam nieco przybliżyć wiedzę na temat tego co z mleka koziego zrobić można.

Albo... co u nas z niego się robi, bo do wielu rzeczy dorosnąć i dojrzeć trzeba.

TWAROGI

- to sery białe – produkt wytwarzany z mleka, zaliczany do serów świeżych, o białej barwie i grudkowatej bądź kremowej konsystencji, zależnej od zawartości tłuszczu w mleku.

Proces przygotowania twarogu polega na skwaszeniu mleka, a następnie stopniowym jego podgrzewaniu bez osiągnięcia temperatury wrzenia, ostudzeniu i odcedzeniu.

Ja robię twarogi z mleka świeżego i kwaśnego, moim zdaniem są delikatniejsze i nie tak kwaśne w smaku.

Dodając przyprawy, zioła i inne tajemnicze składniki osiągam to co lubię i co innym również smakuje.

 

PODPUSZCZKOWE

 

- rodzaj serów, w których masa serowa otrzymywana jest przez ścinanie mleka podpuszczką, a następnie może być  poddawana jest dojrzewaniu, Nasze sery nie dojrzewają ponieważ:

-nie są do tego przygotowane poprzez dodanie kultur bakteryjnych

-jeśli  są do tego przygotowane poprzez dodanie kultur bakteryjnych, to po prostu nie zdążą bo...ja jeszcze nie umiem powstrzymać się od sprawdzania czy to już i ...i po prostu są pożarte

- również i tu dodajemy naróżniejsze dziwne składniki celem osiągnięcia smaku który nas zadowoli ;)

 

TWAROŻEK czyli serek typu ricotta

 

-ser ricotta produkuje się od setek lat przy użyciu serwatki oraz świeżego mleka. Ze względu na zastrzeżoną nazwę, można używać określenia "typu ricotta", a u nas jest to wspomniany twarożek. Sam jest totalnie neutralny, za to po dadaniu przypraw zamienia się w eksplozję smaku.

W naszej kuchni to podstawa....sernika :)

Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz

Rawelkowo | Blogi