Sery...Jakie robimy...
Chcę Wam nieco przybliżyć wiedzę na temat tego co z mleka koziego zrobić można.
Albo... co u nas z niego się robi, bo do wielu rzeczy dorosnąć i dojrzeć trzeba.
TWAROGI
- to sery białe – produkt wytwarzany z mleka, zaliczany do serów świeżych, o białej barwie i grudkowatej bądź kremowej konsystencji, zależnej od zawartości tłuszczu w mleku.
Proces przygotowania twarogu polega na skwaszeniu mleka, a następnie stopniowym jego podgrzewaniu bez osiągnięcia temperatury wrzenia, ostudzeniu i odcedzeniu.
Ja robię twarogi z mleka świeżego i kwaśnego, moim zdaniem są delikatniejsze i nie tak kwaśne w smaku.
Dodając przyprawy, zioła i inne tajemnicze składniki osiągam to co lubię i co innym również smakuje.
PODPUSZCZKOWE
- rodzaj serów, w których masa serowa otrzymywana jest przez ścinanie mleka podpuszczką, a następnie może być poddawana jest dojrzewaniu, Nasze sery nie dojrzewają ponieważ:
-nie są do tego przygotowane poprzez dodanie kultur bakteryjnych
-jeśli są do tego przygotowane poprzez dodanie kultur bakteryjnych, to po prostu nie zdążą bo...ja jeszcze nie umiem powstrzymać się od sprawdzania czy to już i ...i po prostu są pożarte
- również i tu dodajemy naróżniejsze dziwne składniki celem osiągnięcia smaku który nas zadowoli ;)
TWAROŻEK czyli serek typu ricotta
-ser ricotta produkuje się od setek lat przy użyciu serwatki oraz świeżego mleka. Ze względu na zastrzeżoną nazwę, można używać określenia "typu ricotta", a u nas jest to wspomniany twarożek. Sam jest totalnie neutralny, za to po dadaniu przypraw zamienia się w eksplozję smaku.
W naszej kuchni to podstawa....sernika :)
Dodaj komentarz